torsdag den 26. maj 2011

Hønsehus


Mine byggetanker, går for tiden til hønsehus. Mulighederne er talrige. Professionelt, færdigkøbt, færdigsamlet, bygselv eller hentselv via Guloggratis eller DBA. Der er masser af inspiration at hente på nettet både i Danmark og specielt England har hønserige traditioner.

Jeg ender med at bygge selv, af resterne fra byggeprojektet på 1. sal. Det betyder det ikke nødvendigvis bliver snor-lige eller vaterpasset, men selvbyg er velbygt, raijt?

Det er spændende at browse, se fx. her:


Gode tegninger til inspiration?Måske lige minimalistisk nok?
Et reelt et, men lidt kedeligt?

Eller Designermodellen fra Omlet?


Huset skal have plads til 4 høns, med en stør løbegård og pinde at sidde på samt redekasser til æglægning. Sorterne, hønsesorterne er også et kapitel for sig, men først vil jeg have bygget huset. Så kan vi vælge høns sammen, når L. kommer hjem. Og ja, det bliver høns, der med tid skal slagtes og suppegrydes, brugshøns. Tænk sig, høns i asparges, suppehøner, grillhøns og hønsefiletter. Mums.

Men først og fremmest handler projekt høns om genbrug og selvforsyning. Jeg vil gerne at vi genbruger det fra vores husholdinng hønsene gider æde. Frugt, grøntsager osv. Og jeg vil nyde at spise æg og æggeretter fra egne høns. Med solgul blomme og en fjer på skallen.

Har du høns?


13 kommentarer:

 1. Jeg har mange ting, men høns har jeg ikke. Men det ser spændende ud dine planer om at få lavet et. Der er da også noget særligt med hjemmelavet æg. eller hjemmeavlet. mums.og høns i asparges mums!

  SvarSlet
 2. Ja da....man kunne også forestille sig et hus i A-model.....så kunne de gå i tørvejr under huset....og så hønsegården udenom??

  SvarSlet
 3. Jeg kan ikke anbefale "det reelle". Vi har det i kaninudgaven og det er lidt noget skrammel. Selvbyg lyder som en god ide.

  SvarSlet
 4. Det er et spændende projekt, du har gang i - jeg har også en drøm om at få høns en dag med genbrug og selvforsyning. Kender flere der har høns og er helt solgt hver gang, jeg ser dem :-)

  SvarSlet
 5. hej Prophecy....åh høns er søde væsener ( undtagen når de er lidt sure....og det tilgiver man let)....vi har haft høns nogel år og jeg savner det...vi overvejer også at få høns igen....men måske høns på forår-sommerbasis og så slagte dem, så vi ikke skal have dem om vinteren...og så er det det er svært får vi kommer jo så let til at holde af dem...ikke at vi ikke kan få os til at slagte dem....mere det at de er så hyggelige dyr og man får let et forhold til hver eneklt eller ihvert fald nogle af dem...sådan lidt afhængig af hvor mange man har...vi prøvede det hele med klækning af æg til småbitte kyllinger...høner der rugede....de spiste vores rester og vi fik hønsegødning til haven...så godt...men vi havde en del forskellige høns og så havde vi også nogen som var noget anderledes...perlehøns....men det var sgu sjovt og jeg savner alt det sjove...ikke det at hente vand til dem i frostvejr eller muge ud eller bekymring når de hostede og et par stykker gik hen og døde....
  Men skal vi have igen skal det ikke være så mange....og 4 synes jeg lyder rigtig fint og jeg er sikker på du finder dig eller får lavet et godt bur til dem...fingersnild er du ihvertfald...
  åh de høns...det er et dejligt dyr at have...

  SvarSlet
 6. Nøj, det bliver et spændende projekt - glæder mig mega til at se, hvordan dine suppehøns kommer til at bo (er sikker på det bli´r byens bedste hønsehus) med tanke på dine evner med værktøj-udi-alle-afskygninger. Og nu har du jo fået nye bukser/overalls - så kan det ikk gå galt!
  Wheeee....

  P.s. hva faen er det nu for nogle designer hønsegårde - hvad sker der lige ?

  SvarSlet
 7. Jeg har et færdigt fra Mejlskov Hønsereder, jeg tuskede mig til engang da det selvgjorte sank i grus. Det holder godt!

  Sig til, hvis jeg kan støtte projektet med et par individer. Der bliver flere hønekyllinger i år end jeg kan huse.

  SvarSlet
 8. Kristine - faktisk har jeg aldrig lavet høns i asparges, men det skal komme an på en prøve når jeg hugger hovedet af den første :o)

  Lavendel - A-modellen er også en mulighed, men jeg tror mine trærester, ender med noget andet, da det er udfra devicen, hvad du har, det bruger du

  Heidi - Super tip, tak, da jeg overvejede dette, det var også en af de billigste, men nu skal jeg helt sikkert bygge selv. Hellere at det er ens egne "byggerier", der synker i grus, end de færdigkøbte

  Madame - ja, jeg ved ikke med høns som sådan, men jeg er fascineret af de funktionelle og mon ikke jeg også syns de er sjove?

  Anita - Kan de blive sure?? Wtf. troede man skulle have mere hjerne for at være sur og har hørt at deres hjerner ikke er så store? Sjovt nok pointerer du de ting der gør at jeg gerne vil ha høns, mens du også nævner de ting hende den anden mener kunne gøre at det ikke var sjovt...


  Lotte - jeg ved heller ikke med de designer gårde. Tror det er et forsøg på at få kernefamilien med parcelhus til at holde nutte-høns-med-børnene?

  Farmer - Kiggede også på et fra Mejlskov, de ser super fine ud. Så måske ender jeg med samme løsning, når det selvgjorte dør. (det selvgjorte der ikke er bygget endnu).
  Hvad slags høns har du? Som sagt er det L. der bestemmer hvad slags vi skal have, fordi jeg vælger hvordan det skal bygges.

  SvarSlet
 9. Niks ingen høns. Men engang.... Du ved, når jeg flytter på landet i det lille skæve hus. Men jeg ville helt klart gå efter selvbyg. A la Pedersen og Findus. Fordi jeg synes, tegnerens idé med at høns drikker kaffe og sladrer mens de strikke er ret hyggeligt. Og så tror jeg faktisk, at selve modellen fra de børnebøger er temmelig fiks - fordi man kan stå oprejst i dem som voksent menneske.

  SvarSlet
 10. Vi har fornylig fået høns, og huset er genialt, lavet af en lokal tømrer, måske kan det inspirere: http://lykkeligindefra.blogspot.com/2011/04/er-i-sandhed-en-hnemor.html

  SvarSlet
 11. Anne - Findus og Pedersen står også på min hylde, fik den som afskedsgave på et job, af chefen der mente det kunne være mig og katten ;o)

  Charlotte - tak for inspiration:o)

  SvarSlet
 12. Mine høns er krydsninger, så lad os kalde dem nordfynsk landrace.
  Der bliver alt mellem himmel og jord i farver og faconer. :-)

  SvarSlet
 13. Jamen, der ser man - måske var det ikke taget helt ud af den blå luft :-) Jeg synes selv, at de bøger er noget af det sjoveste og hyggeligste, der findes af børne-grænsende-til-voksen-bøger.

  SvarSlet