lørdag den 3. november 2012

Jul, og så vil jeg ikke høre mere om det ok?

Tænk sig, at julen kan være en skræmmende pose uhygge. Nej, vi taler ikke om Halloween, som jeg principielt er for gammel (!) til at have en relation til.

Vi taler om rød-nisse-gran-kalenderlys-julegaver-brunkage-kirke julen. I ved den der har luret siden i sommers, hvor jeg måtte erkende at det sgu nok ikke bliver helt som jeg er vant til eller ønskede det.

Men dette indlæg er ikke den forventede klagesang (selv om jeg er syg, har deadline om 3 uger på en opgave jeg knap har begyndt og fredag var en lorte dag på job). For jeg har fundet en løsning og taget en beslutning.

Uanset havd jeg gør, vil december bringe nogle minder der vil trække tårer. UANSET. Det bliver min første jul uden min mor. Uden nogen jeg er i familie med. Uden nogen jeg skal give de STORE gaver til. Så uanset hvor dysfunktionelle mine familieforhold har været og hvor traumatisk jul kunne føles, så er kagen pludselig en anden, når man ikke har den. For man vil jo gerne inviteres ikke?

Inviteret er jeg blevet. Til hele 5 steder. Kærlige, dejlige venner, hvor jeg sagtens kan se mig selv gnaske marcipan og smugdrikke ovre i hjørnet som den hyggelige tante/moster/veninde jeg er. Scotland vil også gerne holde tysk jul (!) med mig, så det er ikke der skoen bider (sagde Amalie).

Det går bare ikke. Det er for svært at være her i julen. Jeg forstår godt, at jeg får en reaktion uanset, men at være her, hvor vi holdt den sidste jul med min mor, i Banehuset, med det samme klima, ....det går bare ikke. Jeg får allerede nu knopper over stablerne af brunkager i Netto og ticks når jeg passerer andedisken i Kvickly.

Hvad gør Sportsstjernen så? Hun tager sgu da til Club La Santa julen over og tager på hhv. Yoga og Løbekursus! 20-25 grader og daglig mulighed for alt fra dykning, løb, cykling og kajak. U name the Sport, de har det. Og da jeg ved der stort set er booket ud julen over, må der være nogen jeg kan drikke mig i hegnet med juleaften i baren, right?

Så jo. Der vil blive tårer og jo, det er ikke hvad jeg troede skulle ske med jul i år, men det er der så meget i livet der viser sig ikke at være.

Har du holdt jul andre steder end med din familie?

14 kommentarer:

 1. Ja det har jeg da. Altså holdt jul uden min familie. Siden 1984, hvor jeg blev skilt/fraflyttede, min dengang 6 årige søn og hans far, har jeg ikke holdt jul med den ældste af drengene 24 december. Det har bare været vigtigere at der var nogle andre som blev tilgodeset den aften. Det var så ikke lige mig. Så den ældste har været i den heldige situation at ham har holdt jul d. 4 dec. d. 20 dec. eller noget helt andet.
  Indtil den yngste dreng blev født holdt jeg jul i Norge,Tyrkiet eller London. Ja der hvor jeg nu fandt en flybillet til, som passede til min pengepung. Min øvrige familie hold så deres jul, som de nu syntes det skulle være, d. 24 dec. Men jeg har nok ikke, det samme forhold til julen som du måske har. I år arbejder jeg juleaften, til kl. 22. Min mand Kim klarer sig nok her. D. 29 er der så jul med den samlede flok børn, og svigerbørn samt den lille nye baby Evelyn. Det glæder jeg mig meget til, jeg elsker at vi er samlet, men det betyder ikke noget hvilken dag det er. Jeg syntes, at du har taget en rigtig god beslutning om din jul, jeg er sikker på at du vil komme til at nyde det i fulde drag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Med risiko for at lyde som ræven med de sure rønnebær, med alene det at vide at man den 29. omgives af hele sin familie inkl. lækker baby gør også en forskel?
   Men du har ret, jeg er opdraget med at julen er familie-hellig, så det skal lige rystes af sig. Holdt du mon jul alene når din pengepung viste vejen ud?

   Slet
 2. Undervejs i dit indlæg ville jeg faktisk have anbefalet dig præcis denne løsning. Tag væk og bryd med det, som alligevel ikke længere er der.

  Og så lad tårerne trille, inden du tager afsted. De hjælper ikke dernede.

  Nej jeg har ikke prøvet at holde jul uden familie endnu, men skulle jeg, ville jeg gøre som du gør.


  Knus og god tur.

  SvarSlet
  Svar
  1. :o) "Tag væk og bryd det der ikke længere er", er godt formuleret. Det med tårerne styrer man så ikke helt, men jeg forsøger at græde af inden ;o)

   Slet
 3. Kære du. Kan se, at jeg i mit blog-fravær har misset en stor ting i dit liv. Det gør mig virkelig ondt på dine vegne!!
  Synes, La Santa lyder som en god idé. Også selvom det ikke lige var sådan du havde forestillet dig julen. For som Kurt Cobain så rammende har sagt: "No one dies a virgin. Life fucks us all."
  Alt det bedste til dig, Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej søde Anne, ja shit happens. Kendte ikke det citat, men elsker det allerede :o) Dejligt at høre fra dig igen. Kh

   Slet
  2. Det er også godt så småt at blive blog-aktiveret igen :-)

   Jeg læste først citatet i weekenden, og har det som dig: elsker det. Det er råt for usødet, og nogle gange er det bare det bedste!!

   Slet
 4. Hold NU KÆFT det er en god ide.
  Jeg vil sende dig en tanke.

  Alt det bedste til dig.

  Kh

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh de der anonyme kommentarer, de pirrer nysgerrigheden. Men Tak for den :o)

   Slet
  2. He. Det kan jeg egentlig godt forstå. Men vi kender ikke hinanden. Selvom det nogen gange føles som om jeg kender dig:)

   Kh en fellow lebbe;)

   Slet
  3. Tak for den, så er der ingen grund til at mindfucke videre i det :o)

   Slet
  4. Du er modig! Du er ærlig! Jeg kan lide dig!

   Slet
 5. Fedt! Jeg tror du gør det helt rigtige for DIG!

  Hvert år drømmer jeg om at stikke af til varmere himmelstrøg, men jeg har de her (store) børn, som godt kan li´julehyggen med mor. De vil ikke ha´gaver (de ved hvor fattig mor er), men masser af mad, Disneys Juleshow, og hjemmelavet slik - Andet forlanger de ikke, de stakkels "børn". Så indtil de en dag selv stifter familie, og (måske) kan undvære mor, hygger vi juleaften.

  Julen siger mig intet - Jeg er hedning - Og vil hellere rejse, eller holde serie maraton, eller drikke mig i hegnet, eller tage til festival.

  En dag rejser jeg væk fra alt det klistrede, falske pis!

  Peace out <3

  SvarSlet
 6. Det er vist en god idé at rejse til et helt andet miljø, været beskæftiget med noget du kan li, og bare få det bedste ud af det. Du får brudt en vane, og så har du et helt år til at forberede dig følelsesmæssigt på næste jul.
  Jeg tror det er det det handler om.

  Jeg holder efterhånden jul alene og har gjort det i nogle år. Vi er en lille familie og har ikke det der skal til for at holde jul alligevel. Jeg har holdt jul med min mor i nogle år, alene for at hun ikke skulle være alene. Men hun sætter egentlig ikke pris på juletraditionerne eller på mine ønsker om en juleaften, og hvis vi alligevel ikke kan skabe en juleaften sammen, sidder jeg hellere alene.
  Har også tidligere arbejdet juleaften, taget vagter på hjem, hvor der skal være nogen til at sørge for mad osv.
  Nu, de sidste ca 5 år, har jeg lavet julemad, hørt julemusik, holdt fri og rigtig hygget mig. På en måde er det bare en dato, på en måde er det alt det og lige præcis det man gør det til.

  Det værste er at andre ikke kan bære tanken, og det kan være meget svært, selv med myndighed og afklaring i stemmen at overbevise folk om at man gerne holder den alene (for min del hellere end at sidde som gæst i en anden familie, bare fordi man ikke selv har det der skal til. Det er virkelig ikke det jeg har brug for).
  Jeg bringer aldrig det med julen op, men det er jo det vi gør i høflighed og almindelig konverseren; vi spørger hinanden: Hvad skal du så i julen? Og selvom jeg prøver at svare overordnet, så ender det altid med at jeg må dige det lige ud, at ikke er sammen med andre, at det ikke er et holdningsspørgsmål og jeg rent faktisk laver lidt jul, men at jeg altså er alene, men har valgt det og trives med det.
  Det er et tabu at man sidder alene, og vi der gør vil gerne overbevise andre om at det ikke er en social defekt, noget religiøst eller noget ulykkeligt der ligger bag. Det er bare sådan det er, og jeg forstår at når man forbinder julen med noget andet, kan det være svært at forestille sig. Men jeg synes det er meget enkelt. Det handler om at indrette sig, så man har det godt. At gøre det for sig selv som er vigtigst. Ligesom enhver anden aften på året. Der er juleaften altså ikke nogen undtagelse, det er bare der man tager nogle tanker og omstændigheder op til revision. Ligesom i forbindelse med en rund fødselsdag. "Har jeg nået det jeg satte mig for", "lever jeg det liv jeg ønsker" osv.
  Jeg har nu også siddet alene nytårsaften, og i år var jeg af vejrmæssige årsager tæt på at komme til det på min fødselsdag.
  Men det er alt sammen bare datoer, som jeg selv må sørge for bliver dejlige dage, uanset om der er andre der kan levere det jeg forbinder med de enkelte begivenheder. Det kan man blive rigtig god til. Jeg endte med at være helt afklaret med en fødselsdag alene, havde dejlig mad og vin i huset. Men så klarede det op og min gæst kom frem, i god behold. Det var bare meget dejligt at vide, at jeg ikke var blevet ulykkelig og ensom, hvis sneen havde holdt ham væk.

  Ønsker dig en god tur.
  C

  SvarSlet