torsdag den 22. december 2011

Rigtig voksen?

Når man for første gang i 39 (!) år skal holde juleaften. Sammen med sin kæreste. I Banehuset, der skal prydes med det kæmpe juletræ L. har valgt til anledningen. Er man så rigtig RIGTIG voksen?

Det føles sådan. På en måde. Jeg skal være den første til at indrømme, at havde Moderdyret ikke være syg, så havde det nok stadig foregået i det sydlige Jylland, selv om Broderdrengen allerede sidste år proklamerede at det var tid til noget nyt. Vi er nok ikke som familier er flest. Både Broderdrengen og jeg er ikke blevt gift/forlovet i vores 20'ere og/eller har beæret vores forældre med diverse afkom.
Vi er troligt og samvittighedsfuldt dukket op hos vores forældre år, efter år, efter år. Jovist, der har været en enkelt kæreste eller to med (mine), men det er altid foregået i det sydlige Jylland. Julen. Jeg har altid vidst, at der ikke var så mange andre muligheder. Moderdyret er brudt grædende sammen, når der har været nævnt muligheder for at jeg ikke holdt jul med hende, med dem. Og mine skiftende forhold har ikke budt på nok fundament til at jeg har valgt anderledes. Julen har været en blandet fornøjelse, dysfunktionalitet bliver ikke bedre under helligdage.

I år er det anderledes. Jeg skal for første gang holde jul med L. og det glæder jeg mig til. Vi er allerede ved at finde vores egne små juleritualer. Og vi skal holde jul for Broderdrengen og Moderdyret. De kommer i morgen. Moderdyret har det nogenlunde. Hun har sporadisk feber, åndenød og tålelige smerter. Hun har det godt nok til at glæde sig. Glæde sig til at blive hentet i Broderdrengens fine bil og blive kørt til Banehuset. Her er snart rent og poleret og alskens madvarer er hentet nær og fjern.

Det lurer i baghovedet - bliver det min første jul for min mor og den sidste med min mor? Julevoksen en enkelt aften? Hvor skal du være? Og med hvem?

14 kommentarer:

 1. Jeg synes, det er en tanke, der dukker op hvert år - i hvert fald for mig. KAN man overhovedet holde jul på andre måder?

  Det kan man godt, og vi har også et enkelt år fejret jul hos svigerforældrene. Men efter at de afskaffede gaver bortset fra til børnene (hvad er nu det for noget???), har vi valgt at holde jul hos mine forældre, hvor vi alle giver hinanden gaver, og så nytår hos svigerforældrene.

  Men selv om vi holder jul hos mine forældre igen i år, bliver det en lille smule anderledes, fordi vi ikke som normalt bliver og sover fra den 23.-24., men kører hjem om aftenen den 23. (efter pyntning af juletræ mv.), kommer igen den 24. og kører hjem igen den 24. om aftenen.

  Det er dels p.g.a. hund, dels p.g.a., at der ellers ville blive pladsproblemer ved overnatningen.

  Men jeg synes, jo ældre jeg bliver, at jeg har nemmere og nemmere ved at forlige mig med tanken om, at julen kan ændre sig og stadig være en hyggelig og rar tid.

  Må I have en fantastisk én af slagsen i banehuset.

  Mange knus
  Reke

  SvarSlet
 2. Det er snart mange år siden, at jeg blev mor for min mor, så hun og min far hentes hertil d. 24.

  I vil få en uforglemmelig jul !!

  Juleknus.

  SvarSlet
 3. Håber Jeres Jul bliver fantastisk, i det smukke Banehus:-)
  Vi skal holde Jul hjemme, jeg orker ikke at tage andre steder hen i år pga. sygdom, og mine svigerforældre orker ikke at tage herover i år – så vi skal ”bare” være os og alle arvingerne. Og det glæder jeg mig til – vi kan holde Jul på børnenes præmisser, spise tidligt og få åbnet alle de famøse Julegaver inden klokken bliver alt for mange – og det passer vidst arvingerne helt fortrineligt:-)
  Rigtig god Jul til Jer alle.

  SvarSlet
 4. Det lyder rigtig hyggeligt hos jer. Ville jeg faktisk hellere være hos jer end hvor jeg skal være. Slemme pige... Vi skal være omkring 30 mennesker hos min faster. Og det er bare en smule for mange!

  SvarSlet
 5. Kære Reke - jeg forstår godt i valgte den gaveløse model fra (WTF?). Glædelig jul til jer og den lille hund.

  Frøskuffen - Også en uforglemmelig jul til jer :o)

  Sandra - Jeg er sikker på at arvingerne er helt ok med dét arrangement. Glædelig jul :o)

  Onkel Anne - du skal være velkommen, vi rigeligt med and ;o) Glædelig jul til dig og R.

  SvarSlet
 6. hej Prophecy....først vil jeg bare ønske dig og L. en rigtig glædelig jul og kan sagtens sætte mig ind i det med at være den der holder julen...for første gang....jeg prøvede det for mange år tilbage og det var rigtig hyggeligt....og jeg nød at lave mad og hygge før gæsterne kom....vi var ikke så voldsomt mange og vi havde deltes om at lave maden...så jeg fik lyst til at eksperimentere med at udbene en gås og ønskede at brilliere med at skære den for med en kniv og bare kunne skære igennem( for benene var jo fjernet)...det tog mig en time at udbene den husker jeg og det gik heldigvis godt uden at brystskindet gik istykker....den skulle så fyldes med fars og lidt sager og her havde jeg så ikke helt kunne forudberegne hvor meget sådan en udbenet gås kan tage....den føltes umættelig og jeg blandede farsen op med majs og andet husker jeg og følte jeg bare blev ved og ved at putte ind i rumpen på gåsen....men det gik....
  andre kom med kartofler og dessert m.m. og det blev en hyggelig og imtim jul...
  Orla og jeg har ikke børn og vi holder for det meste jul med vores egen primære familie og kommer så til 1. juledag og 2. juledag til henholdvis julefrokost hos hinandens familier...så julen er minimum 3 dage i træk...så er vi også møre og trænger til fred og ro....
  Vi har dog holdt jul med hinanden....dog ikke alene...men hos hinandens familier.....vi har så ikke prøvet at holde jul sammen med gæster hos os selv, dog julefroskten har vi holdt hos os....så¨det har vi tilgode....
  I år holder vi hos hver vores juleaften, men skal have overnattende gæster...3 unge mennesker....og det bliver hygggeligt og vi glæder os....jeg går og arranger opredning og hygger og gør lidt rent og pænt...og glæder mig over at vinteren er grøn i år og ikke som de to foregående hvide år, hvor trafikproblemer hele tiden skulle indtænkes i alt...
  Jeg er sikker på at din mor og bror vil nyde at komme til Jul hos dig og L. og at det bliver en dejlig og hyggelig jul....men jeg forstår dine tanker...sifdste år holdt vi sammen vores jul på et plejehjem, hvor orlas far boede det sidste år af sit liv efter en hjerneblødning og tankerne var selvfølgelig også om det nu blev den sidste, hvilket det så gjorde for ham, da han døde her i august i 2011.....
  Men rigtig god Jul Prophecy.... :O)

  SvarSlet
 7. Rigtig god jul til dig og L (og mor og bror). Vi holder også jul hjemme (for første gang) med besøg af en mor og en søster.
  Julevoksen er et godt ord, sådan føler jeg mig også lidt...

  SvarSlet
 8. Lyder som om det godt kan gå hen og blive en rigtig fin jul hos jer !

  Slip alle de " dumme " tanker væk , og nyde det i stedet, ved godt det ikke er let.. Men prøv...

  Efter jeg valgte at leve mit liv, som jeg ønskede... Holder jeg ikke jul med min såkaldte familie..

  Julen holdes hjemme hos os selv, altså Fruen, ungerne og jeg... Hvert andet år kommer mine forældre, og som i år, er vi os 4 - Og det er mega hyggeligt !

  Så kan vi gøre som vi har lyst til, og når vi har lyst til det !

  Ønsker Jer en dejlig jul

  Hyggehygge
  Marianne

  SvarSlet
 9. Kære Anita, tak for dine fine ord og glædelig jul til dig og dine.

  KaDaHoe - Glædelig jul til alle jer på Vestegnen :o)

  Marianne - Glædelig til dig og dine :o)

  SvarSlet
 10. Det lyder rigtig hyggeligt. Du og kæresten som går der og finder ritualer, det er der da perspektiv i. Moderdyr og broderdreng på visit. Det kan kun blive dejligt. Det bliver selvfølgelig ikke, som hjemme hos Moderdyret, men det er det jo heller ikke. Det er jul hos dig og kæresten i Banehuset. Nyd det, glædelig jul her fra Universet.

  SvarSlet
 11. Du spørger til hvordan jule er hos mig. Vi er hjemme, mand, stor voksen (næste) søn ( 21 år)Jeg har lige fået lavet hjerteablatiop, så jeg dirigerer lidt rundt med de to herre. Lækker mad og god rødvin. De andre unger kommer de følgende dage. Ren hygge og snak, spisning og drikning.

  SvarSlet
 12. Det er faktisk helt ok at holde jul, og I kan sagtens finde ud af det :)
  Vi har gjort det i mange år, men kunne heldigvis også godt finde ud af at være gæster igen, da min bror og svigerinde meldte ud, at nu ville de gerne prøve tjansen. Det var en flot aften, og jeg tror ikke vores børn bliver sådan nogen som kun vil spise fars julemad, og kun synes at mors julebord er pænt. Det varer sikkert ikke mange år, før Semivoksen holder sin første jul sammen med kæresten. (klumpihalsenjeghardetfiiiint!).
  Den første jul vi holdt sammen, R & jeg, var vi kun os to derhjemme, med (tror jeg ikke at min farmor nødvendigvis var enig i..)
  Men god jul til jer & jeres familie.

  SvarSlet
 13. Ja, og grunden til at min farmor nok ikke var enig er, at jeg konstant ringede for at høre hvad vi skulle gøre med den fucking and vi insisterede på at lave helt fra bunden.. :D

  SvarSlet
 14. Kære Folehave - En hjertablatiop har jeg aldrig hørt om? Ønsker dig god bedring med den og en glædelig jul til dit univers. Kh

  Fru Z - Jeg tror også det går. Vi havde en ok hyggelig lillejuleaften allerede alle 4, selv om Moderdyret er træt og har smerter. Nu sover de 3 andre i det lille Banehus, mens jeg nyder en stille morgentime. Glædelig jul fru Z og masser af musik til din jul. Kh

  SvarSlet