torsdag den 16. september 2010

Rygende

"....gøremål i haven. Noget der har som mål, at få planter til at gro, få en have til at fungere, få jorden uden for vinduerne til at blive smuk og frodig, som man gerne vil. Dette er ikke noget man lærer på en sommer eller to. Man lærer det heller ikke ved at sætte sig ned en vinter og læse alverdens havebøger. Der er kun én metode, der virkelig tæller: at gøre tingene. Prøve det ene og prøve det andet. Begå fejl og rette fejlene. Opleve de store og uventede overraskelser og aldrig glemme dem. Kort sagt: erfare sig til hvordan jord og planter og vind og vejr spiller bedst muligt sammen. Men indrømmet: man får ikke en smuk have ved at ta' et ar timer derude hver lørdag formiddag. Hjertet og sjælen skal være derude, hvis det skal blive til noget. Og hænderne naturligvis. "


Uddrag fra Søren Ryges forord til sin bog: "I haven", fra 1994. Forlag Aschehoug.

Det afsnit,  er et af de få, der har sat sig, af det jeg har læst i diverse havebøger og opslagsbøger.

Med lidt omskrivning, og kreativ tilgang - har jeg taget det afsnit til mig. En livsregel om man vil. Leveregel.
Kun ved at prøve igen og igen, rette fejlene (men ikke være bange for at begå dem), kan man høste succes oplevelser. Og kun hvis sjælen og hjertet er med i udviklingen af mig, selv får jeg hoved, krop, tanker og følelser til at spille sammen.

Ganz einfach.

5 kommentarer:

 1. Kære P/D
  Det glæder mig usigeligt at jeg ikke mere er den eneste med hang til Søren Ryge. Hvordan har du det med Niels Hausgaard??

  -Kristine

  SvarSlet
 2. Kære Kristine,
  Jeg er græsk/katolsk med Niels H. Kender ikke meget til/om ham. Ved han underholder, er tør og jysk. Har han skrevet noget?

  SvarSlet
 3. Flot indlæg, både mht havearbejde og sjælearbejde.
  Det er nok bare sådan, at hvis man ikke anstrenger sig eller gør sig umage her i livet, så opnår man heller ikke det helt store.
  De lette løsninger og gevinster findes ikke (desværre)
  Kh Karina

  SvarSlet
 4. Elsker også Ryge...husker du hans eventyr med grisen...hehe...nå, men min gamle far har opgivet Ryge - "han er blevet så sjusket"....han har jo dele af sin græsplæne, der ikke bliver slået :-)...skal i dag på turne til Jylland efter køkkenskabe - gulvet er FÆRDIGT, kram

  SvarSlet
 5. Meget viist. Jeg synes min have lærer mig rigtig meget mig selv og om livet i det hele taget. For eksempel har jeg tage til mig, at dét jeg planter i år først ser ud af noget næste år - og at alting vokser og gror og tager tid.

  SvarSlet